Adventskalender 2021 - 1. søndag i advent

Adventskalender 2021 - 1. søndag i advent

Adventskalender 2021 - 1. søndag i advent

# Adventskalenderen 2021

Adventskalender 2021 - 1. søndag i advent

Det første lys er Ordet, talt af Gud,
det skabte liv, hvor alt var øde,
med fuglesang, med blomster, der sprang ud,
med glæde over markens grøde.

Det er blevet første søndag i advent. Udenfor er der ikke mange blomster nu, men når vi synger den salme, kan vi næsten høre fuglesangen og dufte blomsterne.

 Den samme glade følelse får man, når man tænder det første lys i adventskransen.

Du er sikkert lige kommet hjem fra gudstjenesten i Sjelle, hvor vi har sunget de dejlige adventssalmer, og du går stadig og nynner lidt på den med de fire lys. Både teksten og melodien er så dejlige.

Adventskransen står klar. 

Æbleskiverne ligger i fadet og er klar til at varme. Du har blandet gløggen. Du har gjort rent og pyntet op. Alting stråler, og om en time kommer der gæster til adventshygge. Du har helt styr på det og føler dig let og glad. Men pludselig kommer du i tanke om noget. Småkager. Nok har du inviteret til gløgg og æbleskiver, men der skal da også lidt sprøde småkager til. Og du har ingen.

Nu har du brug for at åbne den første låge i adventskalenderen. Der ligger nemlig den hurtigste opskrift på lækre småkager, der kan gå fra tanke til tand på en halv times tid.

Grib håndmixeren og læs opskriften helt igennem før, du går i gang. Til allersidst får du del i en lille hemmelighed, der nok er værd at kende.

De nemmeste og sprødeste småkager med mandler, kanel og tranebær.

småkager

Du skal bruge:

75 g blødt smør (Er dit smør koldt, så sæt det 10 sekunder i mikroen.)
125 g brunt rørsukker
1 æg
150 g hvedemel
½ tsk bagepulver
½ tsk fint salt
2 tsk kanel
2 håndfulde grofthakkede mandler
2 håndfulde tørrede tranebær

  • Først de våde ingredienser: Rør smør og sukker blødt med en håndmixer. Det lidt grovkornede, brune rørsukker giver en karamelagtig smag og ekstra sprødhed. Men du kan også bruge helt almindeligt sukker, hvis det er det, du har.
  • Rør ægget i.
  • Så de tørre ingredienser: Bland mel, salt, kanel og bagepulver i en skål og rør blandingen i skålen med de våde sager.
  • Hak et par håndfulde mandler groft og rør dem i dejen sammen med et par håndfulde tranebær.

Sådan. Det var dejen. Nu skal kagerne bages.

  • Brug et par teskeer til at sætte klumper af dejen på bagepladen (husk bagepapiret). Lad dem være på størrelse med en lille valnød, og sæt dem med lidt afstand, for de flyder lidt ud.
  • Tryk dem lidt flade med en gaffel og bag dem så på 200 grader i cirka 10 minutter, til kanten er lysebrun.
  • Lad småkagerne køle af på en rist. Når de er kølet af, er de også blevet sprøde.

Så er der småkager, og når gæsterne kommer, dufter der velsignet dejligt fra køkkenet, og du kan børste lidt mel af trøjen og nonchalant sige 'Tja, småkager er jo bedst nybagte...'

småkager

Og så til hemmeligheden, der gør lågen i dag ekstra nyttig. Den her opskrift har nemlig tjent mig trofast ved utallige lejligheder. Og har du været til kirkekaffe i Skivholme kirke, har du sikkert smagt småkager bagt efter den i en eller anden variant. Uden at vide, at det var de samme, nemme småkager.

For du kan variere opskriften efter årstiden. Uanset, hvad du vælger at putte i, er de altid gode og altid hurtige at lave.

I foråret bliver de lyse og friske i smagen med grofthakket, hvid chokolade, mandler og revet citronskal. 

Om sommeren med friskrevet ingefær. I efteråret med peanuts - eller med valnødder. Eller måske med hasselnødder og chokolade?

Men til jul og her i den dejlige adventstid skal det bare være med mandler, kanel og tranebær.

Det var alt for i dag. Følg med på næste søndag, hvor vi skal se på noget helt, helt andet. Der tager Anni over, og hvad mon hun finder på?

God første søndag i advent.

PS: Vil du læse mere om advent? Så se introduktionen til adventskalenderen, der er fuld af nyttig viden.


Du vil måske også kunne lide...

0
Feed