02/07/2024 0 Kommentarer
Fjerde søndag i advent - Adventskalenderens fjerde låge
Fjerde søndag i advent - Adventskalenderens fjerde låge
# Adventskalenderen 2023
Fjerde søndag i advent - Adventskalenderens fjerde låge
Når 4. søndag i advent falder på selve juleaften, er det ligesom man mangler en af de dage tilegnet julehyggen og adventskransen. Blandt alle årets dage er juleaften nok den dag hvor der er knyttet allerflest traditioner til. Derfor var det også noget af en udfordring at komme frem til hvad der skulle være bag dagens låge. Hjemme hos os er der ikke meget ”ekstra” tid til en uplanlagt ekstra aktivitet, og sådan er det muligvis også hos jer, så måske får du ikke læst denne låge på selve juleaften, men dagen efter – eller måske endnu senere. Derfor har jeg valgt noget til i dag der kan laves ja faktisk hele året rundt, men også juleaften - nemlig noget med chokolade.
Hører du, ligesom os, til dem der gerne vil bruge en times tid eller mere på at lave konfekt som en del af hyggeaktiviteterne inden vi skal i kirke og igennem resten af dagens program, så kommer her en ret nem, men super god måde hvorpå man kan lave fyldt chokolade uden perfekt temperering af chokolade og mange processer med fremstilling af ganache, trøffelfyld eller kogning af karamel.
Denne opskrift er også perfekt til juledagene hvis man har noget marcipan i overskud, eller man blev fristet under indkøbene d. 23. og købte et par ekstra poser juleskum fordi det var sat ned til nærmest foræringspris så butikkerne kunne komme af med det, lige inden vi skifter julehyggen ud med forberedelser til nytårsfesten. Nu kan du servere juleskum i lange baner langt ind i 2024, når det kamufleres som tilbehør til desserten eller de lækreste flotte chokoladebarer som værtindegave.
Du behøver bare tre ingredienser.
Jeg har to varianter med her, men du kan selv tænke videre og bruge dine egne favoritter som fyld. Den første af mine favoritter er med hvid chokolade, hvor fyldet er ristet marcipan og lakrids. Den anden er mørk chokolade med juleskum og dumle. Det er ret svært at vælge, hvilken der er bedst, så du må nok prøve dem begge – eller måske har du allerede en ide til en helt tredje.
200 g hvid chokolade hakkes og smeltes over vandbad.
70 g lakrids – jeg har brugt sød Panda (men du kan sagtens bruge lakridspiber, LP-plader eller lignende) skæres i små stykker.
60 g marcipan ristes i ovnen ved 170 grader. Det kan være svært at sige hvor lang tid, det afhænger meget af hvor tykke du laver skiverne. Jeg har brugt min ostehøvl og får meget tynde, men også ensartet skiver som gør den nemmere at få en jævn farve. Jeg vil tro, de skal have 12 minutter, men hold lige øje for de skal ikke bages – bare ristes. Når det er kølet af, skæres de også i små stykker.
Jeg vil helst have fyldet i meget små stykker, det giver en mere ensartet blanding af marcipan og lakrids, men det er helt sikkert en smagssag. Når chokoladen er helt smeltet drysser man bare fyldet i og fordeler massen så det passer bedst til formålet. Her har jeg delt en portion op i 2 plader som skal bruges til værtindegave i juledagene. Man kan også lave helt små mundrette stykker, eller en hel stor plade til at skære ud i mindre bidder så man ser de flotte farver indeni. Du kan også bruge det som tilbehør til vaniljeisen, så skal det være nogle små stykker i modsætning til konfektstørrelsen.
Til den anden variant skal du bruge 200 g. mørk chokolade, 70 g. juleskum og 80 g. Dumle eller andet slik lavet af karamel som f.eks Toffifee. Fremgangsmåden er den samme; skær fyldet i små stykker, smelt chokoladen og bland.
Jeg håber du får tid til at lege lidt med denne opskrift, så opdager du hurtigt hvor nemt det faktisk er. Om du vælger at forære det væk eller nyde det selv, det er helt op til dig – og du behøver jo i virkeligheden ikke at vælge, det er så nemt, at der godt kan blive tid til at lave til begge dele.
God fornøjelse med chokoladen og RIGTIG GLÆDELIG JUL.
Kommentarer