Vi opdaterer vores hjemmesidedesign for at forbedre oplevelsen på vores hjemmeside.

Adventskalender 3. søndag i advent

Adventskalender 3. søndag i advent


# Adventskalenderen 2021
Udgivet af Karen Engell Dalsgaard, søndag d. 12. december 2021, kl. 00:00

Det tredje lys har intet øje set,
det lyser gennem hjertesorgen
og melder, det umulige er sket,
det tredje lys er påskemorgen.

Det er blevet tredje søndag i advent. Nogle af de første juledekorationer er måske ved at se lidt triste ud nu. Tørt gran, nedbrændte lys - den rene elendighed. Du har brug for at friske pynten lidt op nu, og det hjælper lågen i dag dig med.

For i dag får du en opskrift på en nem og køn dekoration med udskiftelige lys og udskiftelige friske blomster. Hemmeligheden er våd oasis, der holder det grønne frisk i ugevis, en lysholder og et af de små glas fra vanillestænger som vase til en enkelt blomst.

Her står den færdige dekoration hos mig og lyser op i et ellers ret mørkt hjørne,

og her ser du dekorationen tæt på.

For at lave sådan en skal du bruge:

  • 1 vase
  • Mos - (gerne fra græsplænen - der er så rigeligt)
  • Pyntegrønt: blød ene, kristtorn, thuja, efeu - eller hvad du nu har.
  • Pynt: kogler, dadelgrene - eller, hvad du nu har
  • 1 lysholder og 1 lys (en holder til fyrfadslys eller bloklys kan også bruges)
  • 1 stykke oasis skåret til, så det kan gå ned i vasen og 5 cm over vasens kant
  • 1 glas fra vanillestænger
  • 1 blomst af en vis størrelse - f.eks. en blomst fra en julestjerne eller måske en rose?
  • Elefanttråd eller romernåle

Så går vi i gang: 

Find den vase, du vil bruge. Skær oasisstykket til, så det kan gå ned i vasen og stå 5 cm over vasens kant. Læg det i vand, til det synker til bunds og sæt det i vasen.

Bruger du en klar vase, skal du putte mos i bunden af vasen og op omkring siderne på oasis stykket, så det ikke kan ses. Brug evt. en madpincet til at få mos ned om siderne på stykket. Bruger du en vase, man ikke kan se igennem, kan du springe det skridt over.

Stik lysholderen og vanilleglasset i oasisstykket. Lad det øverste af glasset stikke lidt op. 3-4 cm.

Klip dit pyntegrønt i passende, mindre stykker og stik det ind i den våde oasis. Start ved vasens kant og byg op, rundt og rundt, til du når toppen på oasisstykket. Dæk toppen med mos eller blød ene, som du stikker i den våde oasis og nåler ned med enten romernåle eller stykker af elefanttråd bukket som en hårnål. Så holder den bløde ene sig nemlig også frisk.

Nu sætter du pynten på. Tråd koglerne med elefanttråd og stik dem i dekorationen.Brug romernåle eller elefanttråd bukket som en hårnål til at holde den øvrige pynt på plads.

Fyld vand i vanilleglasset, klip blomsten til i højden og sæt den i glasset. 

Bruger du en blomst fra en julestjerne, skal du holde enden af stilken ind i flammen på et stearinlys i fem sekunder. Det lukker stilken, så den mælkehvide saft ikke løber ud, og blomsten kan derfor holde i meget lang tid. (Julestjerner er i vortemælkfamilien, euphorbia...)

Til sidst sætter du lyset i. Nu er dekorationen klar, og på trods af de mange punkter ovenfor, vil du se, at det kun tog et lille kvarters tid. Jeg lovede jo, det var nemt, ikke?

Du kan variere udtrykket, som du har lyst. Anden pynt, andre blomster og lys. Eller brug en skål og måske flere lysholdere og vanilleglas. Der er næsten igen grænser. Bare sørg for, at lys og blomster passer sammen i farven.

Her er den med en traditionel rød julestjerne.

Og her med en hvid rose.

Den store, hvide rose er en gave fra DecoPlant. Vibeke fra DecoPlant, der laver de smukke buketter til alteret i Skivholme kirke, donerede en rose til det gode formål. Tak for det, Vibeke! Den er virkelig smuk.

Nu står der jo i salmen, som indledte dagens kalenderafsnit, at det tredje lys er påskemorgen. Samme ide kan bruges til påske - der fylder du bare træuld i vasen i stedet for mos, bruger efeublade som det grønne og pynter med lidt kviste og vagtelæg, som du limer på træulden med en limpistol. Put en påskelilje i det lille vanilleglas og sæt et gult lys i stagen. Endnu en juleide, der kan bruges på andre årstider også. For - ligesom med småkagerne - en genanvendelig ide er en god ide.

På næste søndag er det Anni Kellermanns tur til at lave adventskalender. Det bliver spændende at se, hvad Anni finder på denne gang.

God 3. søndag i advent!